Jak przyrządzić kokosowe ciasto Raffaello?

Jeśli jesteś fanem kokosów i nigdy nie jadłeś Raffaello – musisz pobiec czym prędzej do najbliższego sklepu i zdobyć paczkę! Nie będziesz żałować. To niebo w gębie!

Czym dokładnie jest ten kokosowy przysmak?

Raffaello to kokosowo-migdałowe słodkości. Być może znasz jego kuzyna, Ferrero Rocher. Raffaello w odróżnieniu od niego nie zawiera czekolady. Składa się z całego blanszowanego migdału otoczonego kremem kokosowym w chrupiącej skorupce waflowej, wszystko pokrytego rozdrobnionym kokosem. Brzmi pysznie, prawda?

Co ciekawe, niektórzy pierwszy raz próbują swoje Raffaello dopiero po tym, jak zdecydują się zrobić kokosowe ciasto, do którego wykonania nadają się one idealnie. Czasem ma to związek z faktem, że te kokosowe kuleczki zdają się nie być aż tak powszechne, jak Ferrero Rocher w sklepach i czasem trzeba się postarać, aby je zdobyć w konkretnym sklepie – ale warto, bo są pyszne. Musisz być fanem orzechów kokosowych, aby naprawdę je docenić, ponieważ jest to dominujący smak tego przysmaku.

Jak zrobić ciasto Raffaello?

Jest wiele różnych interpretacji ciasta Raffaello – tutaj pokrótce przedstawimy jedną z nich. To ciasto, które składa się z warstwy ciasta migdałowego – wykonanego z mąki migdałowej i ekstraktu z migdałów, następnie jest krem kokosowy – czyli krem do ciasta wykonany z mleka kokosowego (w puszkach) zamiast zwykłego mleka, kokosowy migdałowy szwajcarski krem bezowy – wykonany z mleka kokosowego w proszku i odrobiny ekstraktu migdałowego oraz dla dopełnienia efektu: krojone migdały.

Warstwy ciasta migdałowego są tutaj kluczem do udanego przepisu. Warto też użyć tutaj prawdziwego ekstraktu z migdałów, gdyż olejki migdałowe powszechnie dostępne w sklepach mogą smakować sztucznie. Często tak jest w przypadku ekstraktu migdałowego, co psuje końcowy efekt całego ciasta. Kluczem jest znaleźć umiar, bo ten sposób uzyskuje się nutkę smaku, o którą chodzi, ale bez jego dominowania w tym cieście jako całości. Każdy może zrobić z tego swoją własną wariację!